• Betaalbare oplosingen voor zakelijk en prive

 • PC Helpdesk

  Cees Buddingh'hof 66, 1628 WJ Hoorn
  info@pc-helpdesk.nl

 • Cookies hebben levensduur van 7985 jaar

 • Nieuws Cookies hebben levensduur van 7985 jaar
 • Cookies die websites op de computers van bezoekers plaatsen kunnen wel 7985 jaar meegaan, zo blijkt uit internationaal onderzoek dat ook in Nederland werd uitgevoerd (pdf). De 59 onderzochte Nederlandse websites lieten in totaal 2089 cookies achter. Nederlandse mediasites plaatsten gemiddeld de meeste cookies per bezoeker, namelijk 42,2. Webwinkels volgen met 25,9 cookies. Nederlandse websites scoren hiermee gemiddeld.

  Het zijn vooral Britse mediasites (83,1 cookies), Franse mediasites (73,8 cookies) en Deense mediasites (75,3 cookies) die uitsteken. Het onderzoek specificeerde ook waar de cookies vandaan komen. In het geval van de Nederlandse sites waren er 607 van de 2089 cookies afkomstig van de bezochte website. De overige 1482 cookies werden door derde partijen geplaatst, zoals adverteerders en trackers. Nederland eindigt hiermee in de middelmoot.

  Levensduur

  Websites kunnen ook opgeven wanneer de cookies verlopen. Twee Deense en één Britse website laten hun cookies op 31/12/9999 verlopen. Oftewel over 7985 jaar. In totaal bleken 15 websites cookies te plaatsen met een levensduur van meer dan 100 jaar. De gemiddelde levensduur van een cookie dat door de bezochte website wordt geplaatst bedraagt 14,34 jaar. Worden de cookies van boven de 100 jaar niet meegerekend, dan komen de onderzoekers op 2 jaar uit.

  In het geval van cookies afkomstig van derde partijen was er een Franse website waarop een derde partij een cookie achterliet die 7985 jaar meeging. In totaal werden 15 derde partijen gevonden die 27 cookies plaatsten met een levensduur van meer dan 68 jaar. De gemiddelde levensduur van alle “third party” cookies komt daarmee uit op 1,77 jaar. Worden de cookies van meer dan 68 jaar niet meegerekend, dan bedraagt de gemiddelde levensduur 1,33 jaar. De meeste third party cookies zijn afkomstig van Doubleclick.net, dat op 213 websites werd aangetroffen en 247 cookies plaatste.

  “Het instellen van een lange verloopdatum voor een cookie houdt niet alleen in dat het het nut van het apparaat zal overleven, maar ook de persoon die het op dat moment gebruikt. Hoewel de levensduur van een cookie op een apparaat afhankelijk is van het doel waarmee het werd geplaatst, is het lastig om een verloopdatum in het jaar 9999 te rechtvaardigen”, zegt Simon Rice van het Britse Information Commissioner’s Office.

  via Cookies hebben levensduur van 7985 jaar – Security.NL.