• Betaalbare oplosingen voor zakelijk en prive

 • PC Helpdesk

  Cees Buddingh'hof 66, 1628 WJ Hoorn
  info@pc-helpdesk.nl

 • Onderzoeker waarschuwt voor software op Download.com

 • Nieuws Onderzoeker waarschuwt voor software op Download.com
 • Download.com is een veel gebruikte downloadsite, maar hoe veilig is de software die hier eigenlijk wordt aangeboden? Een onderzoeker van How-To Geek besloot de tien populairste programma’s van Download.com te installeren en schrok zo van het resultaat dat hij gebruikers adviseert om het experiment niet op hun eigen computer te herhalen. Voor het experiment werden de programma’s helemaal standaard geïnstalleerd, net zoals een doorsnee gebruiker ook zou doen.

  Download.com, dat onderdeel van CNet News is, stelt in het eigen beleid dat alle aangeboden downloads vrij van adware, spyware of andere kwaadaardige software zijn. Veel van de software bleek met allerlei andere programma’s gebundeld te zijn. Via Download.com kunnen gebruikers de software direct downloaden, maar is er ook een Download.com-installer, die veel duidelijker in beeld is. Het gaat hierbij om een installer die naast het gewenste programma ook allerlei andere programma’s installeert. Het blijkt onder andere om “browser hijackers” en valse “registry cleaners” te gaan.

  Opmerkelijk is dat de virusscanner van Avast als één van de eerste programma’s werd geïnstalleerd en vervolgens sommige andere downloads blokkeerde omdat die als kwaadaardig werden bestempeld. “Gratis softwareleveranciers verdienen bijna allemaal geld door complete onzin en scareware te bundelen die gebruikers misleiden om te betalen voor het opschonen van hun pc, ongeacht het feit dat je dit kunt voorkomen door deze “crappy” freeware helemaal niet te installeren”, aldus Lowell Heddings.

  Het experiment werd gedurende verschillende maanden herhaald en elke keer eindigde Heddings met andere software op de computer. “Elke software die zichzelf bundelt brengt dezelfde boosdoeners mee: browser hijackers die je zoekmachine en startpagina kapen en overal advertenties plaatsen. Want als het product gratis is, ben jij het echte product.”

  Bron: Security.nl