• Betaalbare oplosingen voor zakelijk en prive

 • PC Helpdesk

  Cees Buddingh'hof 66, 1628 WJ Hoorn
  info@pc-helpdesk.nl

 • Consumentenbond: virusscanner is zijn geld waard

 • Nieuws Consumentenbond: virusscanner is zijn geld waard
 • Virusscanners zijn nog steeds hun geld waard, zo stelt de Consumentenbond aan de hand van eigen onderzoek. Computers zonder extra scanner zijn nog altijd minder goed beschermd dan met een betaalde scanner het geval is. Verder stelt de Bond dat consumenten niet kunnen vertrouwen op de standaardbeveiliging van Windows en dat de ook de beveiliging van browsers nog in de kinderschoenen staat.

  Er werden in totaal 14 betaalde internetbeveiligingspakketten, drie gratis virusscanners én de standaard virusscanner van Windows 8 getest. Er werd gekeken naar de detectie van malware, systeembelasting, gebruiksgemak en de kwaliteit van de firewall. De pakketten van G-Data, Eset en McAfee scoren met een 7,3 het hoogst en krijgen het predicaat ‘Beste uit de test’. De gratis scanner van Avira haalt een 6,1 en is daarmee ‘Beste koop’. Wel merkt de Consumentenbond op dat gratis een prijs heeft. “Avira bevat reclame en probeert bij installatie een nare toolbar te installeren en uw standaardzoekmachine aan te passen.”

  Windows Defender

  De ingebouwde virusscanner van Windows 8, Windows Defender, eindigt onderaan in het onderzoek met een 4,2. De Consumentenbond noemt dit teleurstellend en stelt dat Microsoft de beveiliging van Windows niet serieus neemt. “Hierdoor moeten consumenten die goed beveiligd willen zijn alsnog een virusscanner aanschaffen.” Verder is de Consumentenbond kritisch over voorgeïnstalleerde probeerversies van virusscanners.

  Dit is volgens de Bond niet alleen slecht voor de keuzevrijheid van consumenten, maar ook onveilig omdat veel consumenten die versie laten verlopen. En met een verlopen virusscanner is ook de basisbeveiliging van Windows niet actief. Naast de virusscanners werd ook de beveiliging van internetbrowsers getest. Die bleken maximaal 30% van de kwaadaardige webpagina’s te blokkeren, terwijl virusscanners rond de 70% tegenhouden. Bij de browsers komt Chrome met 30% als beste uit de bus.

  Bron: Security.nl